Kvällsmacka på ravinens rand

Om surdegsbröd och mentala snöbollar.

I Sverige äter man levain bröd. Alltså bröd bakat på surdeg. Folk har surdegar hemma i små burkar som de matar och tar hand om. Det är den absolut konstigaste formen av husdjur jag känner till.

Gott bröd vet de (svenskar) som lever i Asien, växer inte på träd. Men i Sverige finns de på varenda liten mini-Ica. Tur för oss som håller oss med andra husdjur än surdegar. Jag puttar undan farhågor om vetemage, min tolerans för lussebullar är ändå övertygande äkta. Köper Veckans Levain bröd i en sån där påse som är mest papper men också lite plast. Tycker det känns lyxigt. Jag har dessutom kokat egen pumpamarmelad. Den smakar höst med en föraning om julen!

Kommer hem. Det är kväll, mörkt ute. Kokar te till kvällsfikat och tänder ljus. Ska skära upp levain brödet, njuta av marmeladen. Skär mig istället rejält på brödet. Alltså, kniven ligger oanvänd. Men brödskorpan är så hård och vass att det nu längst med min högra hands ringfingerspets rinner blod. Häpnadsväckande. Blodet smakar salt i jämförelse med pumpamarmeladen.

Jag känner mig avvisad av Levain. Ramlar rakt ner i en ravin av “när det till och med är svårt att fixa mackor…”. Tycker oerhört synd om mig själv och tvivlar på Sverige som mitt nya hem. Kom ihåg att det här är minuter innan matintag, så humöret är något svajigt. Men generellt sett kan jag nog ändå erkänna att jag ibland gör så. Rullar mentala snöbollar så fort att jag inte hinner stanna vid Nu Har Du Gått För Långt För Snabbt skylten. Det kan vara så oerhört oviktiga händelser som blåser upp och tar över. Temporär livskris.

Men det går såklart över. Efter ett tag. Innan jag är helt framme vid att bröd från Ica inte har något inflytande på mitt liv att tala om, och i ett försök att vinna lite sympati, visar jag senare upp min krigsskada och kommenterar att liiiite svullet är det också. Såret får en puss och blir blåst på. Det funkar utmärkt. Det onda går faktiskt helt över.

På precis samma sätt som jag rullar över stup och springer in i rondeller utan utfarter, ett par gånger i veckan eller så, kan jag lika snabbt bli så glad, eller så medryckt i något lajbans som en kul tanke eller fina kottar, att jag flyger. Flyger högt och landar mjukt. Precis som när man var barn och det gick att återhämta sig med att någon blåste lite där det gjorde ont.

2016-11-21

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s